GHB-verslaving

Hulp nodig? RMHC Helpt jou

Verslaafd, verslavingszorg, depressie, trauma
Vrouw achter laptop, Lachend, Test invullen

Herken jij je in een van deze klachten?

Doe de zelftest en krijg een indruk

Wat is GHB-verslaving?

GHB is de afkorting voor Gamma Hydroxy Butyraat. GHB heeft bijna geen kater-effect en geeft een aangename roes, waardoor het een populaire partydrug is. Omdat het middel goedkoop is en zelf valt te produceren, is de drempel om het te gebruiken laag. Een GHB-verslaving ligt gauw op de loer omdat een gebruiker steeds meer van het middel nodig heeft om hetzelfde effect te bereiken. Daardoor kan iemand geestelijk snel afhankelijk worden en uiteindelijk verslaafd aan GHB raken. Ook treedt er lichamelijke gewenning op. GHB is zeer verslavend en kent gevaarlijke onthoudingsverschijnselen. Een ander groot gevaar is het doseren van GHB. Afkicken van het middel vereist daarom behandeling onder begeleiding van verschillende professionals.

Wat doet GHB met je?

GHB werkt in op overdrachtsstoffen. Dat zijn stoffen die in de hersenen prikkels tussen cellen overbrengen. GHB is onder meer van invloed op de stoffen glutamaat, dopamine en GABA. Het effect van GHB hangt af van de hoeveelheid die worden gebruikt: 

  • Bij lage dosering kan GHB een ontspannen, plezierig gevoel geven; 
  • Angsten en remmingen verminderen;
  • Bij kleine hoeveelheden ontstaan warme gevoelens voor andere mensen en kan GHB seksueel stimulerend werken; 
  • Bij hogere doseringen kunnen hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid optreden; 
  • Bij grote hoeveelheden ontstaat een slap gevoel in spieren, kan iemand gaan trillen en omvallen;
  • Gebruikers kunnen ‘out’ gaan en het bewustzijn verliezen.

Over een GHB-verslaving

GHB is een kleur- en geurloze vloeistof met een lichte zoutsmaak. Vanwege het verdovende effect werd het vroeger als narcosemiddel gebruikt. Tegenwoordig is dat niet meer zo vanwege de gevaarlijke bijwerkingen. Meestal wordt GHB als vloeistof verkocht in kleine flesjes of glazen buisjes. Het middel bestaat ook in capsules en in poedervorm. Er wordt van een GHB-verslaving gesproken als iemand de regie over het gebruik kwijt is en het dagelijks functioneren wordt belemmerd door het gebruik van GHB. Afkicken is meestal erg lastig. 

Dat komt doordat zowel de hersenen als het lichaam verslaafd raken. Het afkicken van GHB dient daarom onder medisch toezicht te gebeuren. Er bestaat namelijk een grote kans op ernstige ontwenningsverschijnselen.

Is GHB verslavend?

Toen GHB in de jaren negentig opkwam, werd het in eerste instantie gezien als een onschuldige partydrug. Gebruikers zagen niet in dat GHB verslavend is. Door de lustopwekkende werking werd het gebruik ervan met name in de fetisj en in de swingerswereld steeds populairder. Veel mensen uit die scenes zijn verslaafd aan GHB geraakt. Maar waar men er aanvankelijk van uitging dat het om een onschuldige drug ging, werd snel duidelijke dat GHB verslavend is in zeer ernstige mate. Door het frequente gebruik en het schrikbarend aantal overdosissen, zijn er veel gebruikers op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis terecht gekomen. 

Daarom behoort het middel sinds 2012 officieel tot de categorie van de harddrugs en valt het onder de opiumwet samen met amfetamine, XTC, cocaïne, heroïne en lsd. Dat is ook zo door het verslavingsrisico van GHB. Afkicken van het middel is immers bij veel gebruikers aan de orde van de dag.

Hoe verslavend is GHB?

GHB is een extreem verslavende drug. Een GHB-verslaving wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, zoals: psychologische elementen, genen en sociale elementen. GHB werkt binnen vijftien tot dertig minuten en veroorzaakt de eerste keren een aangename roes. Gebruikers ervaren dan minder remmingen, praten meer, worden overmoediger en ervaren lustgevoelens. GHB is verslavend omdat er frequent gebruik van kan worden gemaakt. De werking houdt ongeveer drie uur aan. Veel mensen hebben in eerste instantie niet door dat ze zijn verslaafd aan GHB. 

Afhankelijkheid en een GHB-verslaving kunnen echter al binnen twee weken ontstaan. Met grondstoffen die vrij verkrijgbaar zijn, kan de drug zelf worden gemaakt. Deze mogelijkheid in combinatie met de lage prijs, veroorzaakt de toenemende mate van misbruik van GHB. Afkicken op een veilige manier is alleen mogelijk onder begeleiding van professionals binnen een klinische setting. 

Wanneer ben je verslaafd aan GHB?

Mensen met een GHB-verslaving hebben steeds meer van het middel nodig om hetzelfde effect te bereiken. Ze kunnen niet meer genieten van uitgaan of seks zonder het gebruik van de drug. Als iemand is verslaafd aan GHB kenmerkt zich dit door onder andere: hevig transpireren, trillen en slapeloosheid. Ook kenmerkt een GHB-verslaving zich doordat iemand de problematiek ontkent en paniek verschijnselen vertoont als die het middel niet kan gebruiken. De eerder genoemde kenmerken kunnen op langere termijn verergeren. 

Wat zijn de risico’s van een GHB-verslaving?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen korte termijn en langetermijnrisico’s:

  • Een gebruiker kan duizelig, misselijk of verward raken;
  • Omdat GHB-remmingen wegneemt, doen mensen soms dingen waar ze spijt van krijgen. Bijvoorbeeld op het gebied van seks;
  • Een overdosis GHB kan leiden tot bewusteloosheid (out gaan). Dit is gevaarlijk omdat het risico ontstaat dat iemand stopt met ademhalen; 
  • GHB verslechtert het reactievermogen en beïnvloedt de rijvaardigheid; 
  • Sommige gebruikers produceren hun eigen GHB. Als dat niet op de juiste manier gebeurt, kan het middel blaren veroorzaken in de keel en in de slokdarm; 
  • Mensen kunnen verslaafd aan GHB raken als ze het regelmatig gebruiken; 
  • Bij langdurig gebruik kunnen geheugenproblemen en concentratieverlies optreden; 
  • GHB kan al vrij snel leiden tot hevige ontwenningsverschijnselen; 
  • Na enkele weken of maanden kunnen die zeer gevaarlijk worden en is er begeleiding van een medisch specialist nodig om te stoppen. 

 

Risico’s bij een overdosis GHB

De kans om in slaap te vallen en bewusteloos te raken, neemt bij GHB in combinatie met alcohol sterk toe. Het grootste probleem met GHB is dat het moeilijk valt te doseren. Daarom raken sommige gebruikers in een coma door een overdosis. Bij een te hoge dosering ontstaat het risico op: misselijkheid en duizeligheid, een verstoorde of stokkende ademhaling, bewusteloosheid met het gevaar van verstikking in de tong of braaksel en black-outs. Er kan bovendien hersenschade ontstaan bij een GHB-verslaving, zoals leerproblemen, concentratiestoornissen en geheugenproblemen. 

Ook zijn er grote risico’s verbonden aan het stoppen met het gebruik van GHB. Afkicken zonder de juiste medische begeleiding kan leiden tot gevaarlijk ontwenningsverschijnselen zoals: verwardheid, angsten, depressie, hartritmestoornissen, hallucinaties, psychose, delirium en epileptische aanvallen.  

Ben jij of is iemand in je omgeving verslaafd aan GHB? Met een team van medische professionals op het gebied van verslavingszorg biedt Recovery Mental Healthcare hulp en advies.Je kunt ons bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.

Krijg hulp!

Bel ons

085-8200 900