Cocaïneverslaving

Hulp nodig? RMHC Helpt jou

Vrouw achter laptop, Lachend, Test invullen

Herken jij je in een van deze klachten?

Doe de zelftest en krijg een indruk

Cocaïneverslaving herkennen

Cocaïne is een van de meest misbruikte stimulerende middelen en is de oorzaak van duizenden overdoses en fysieke complicaties die elk jaar leiden tot bezoeken aan de spoedeisende hulp. Cocaïneverslaving leidt tot extreme fysieke en psychologische gevolgen die blijvende gevolgen kunnen hebben voor de gebruikers en de mensen om hen heen. Cocaïne is een van de oudst bekende drugs en wordt al decennia over de hele wereld misbruikt.

Hoe herken je cocaïnegebruik?

Vermoed je dat iemand in je naaste omgeving cocaïne gebruikt? Zowel afwijkend gedrag als uiterlijke kenmerken kunnen duiden op cocaïnegebruik: 

  • Iemand praat zelf heel veel maar luistert niet of nauwelijks naar anderen;
  • Zelfverzekerde en energieke uitstraling, maar ook snel geïrriteerd en rusteloos gedrag;
  • Bleek gezicht, gewichtsverlies, rode ogen en wijde pupillen; 
  • Vaak last van de neus, veel alcohol drinken en regelmatig toiletbezoek;
  • Strakke gelaatsuitdrukking, ontwijkende blik.

Symptomen cocaïneverslaving

Iemand is verslaafd aan cocaïne als zich een toestand voordoet waarin die fysiek en/of mentaal afhankelijk is van deze witte, poedervormige harddrug. Cocaïne staat ook bekend als coke en geeft de gebruiker in korte tijd veel zelfvertrouwen en energie. Deze effecten zijn echter maar van korte duur. Dit gegeven beantwoordt exact de vraag: is cocaïne verslavend? Want dit maakt de verleiding om meer van de drug te gebruiken vaak te groot om te weerstaan.

Hoe verslavend is cocaïne?

Cocaïne is een van de meest verslavende harddrugs ter wereld en is erg schadelijk voor het lichaam. Het risico op cocaïneverslaving is met name groot als de coke wordt gebruikt om stress tijdelijk te verlichten of om het zelfvertrouwen te vergroten. Als er sprake is van herhaaldelijk gebruik, is de kans groot dat iemand verslaafd aan cocaïne raakt. Deze toestand kan zich snel voordoen. Bij snuiven lost het middel op in het neusslijmvlies en komt vervolgens in het bloed terecht. Hoewel coke snel werkt, houdt het effect slechts zo’n half uur aan. Daarom wil iemand die verslaafd is het snel weer gebruiken. In het bijzonder omdat die zich als de drug is uitgewerkt meestal onrustig, angstig of depressief voelt. Soms kan dit zelfs leiden tot psychoses of paniekaanvallen. 

Hoe herken je een coke verslaving?

Cocaïneverslaving is een psychologische en fysieke afhankelijkheid die de gebruiker ertoe dwingt cocaïne te gebruiken. Als iemand verslaafd aan cocaïne is, ontwikkelen zich problemen op zowel het psychische, lichamelijke als het sociale vlak. Cocaïneverslaving kan op de korte en op de lange termijn ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken en persoonlijke, financiële en maatschappelijke problemen teweeg brengen. 

Wat zijn de kenmerken van een cocaïneverslaving?

  • Iemand heeft een grotere tolerantie voor cocaïne; 
  • Door een afnemend sociaal leven ontstaat een toenemende eenzaamheid; 
  • Steeds meer opstapelende problemen (en daarover liegen); 
  • Het vertonen van risicovol gedrag; 
  • Het niet nakomen van afspraken; 
  • Iemand is vaak neerslachtig en heeft depressieve gevoelens; 
  • Problemen met financiën en/of gezondheid;
  • Iemand kan niet meer functioneren zonder het gebruik van cocaïne.
Verslaafd, verslavingszorg, depressie, trauma

Psychische, lichamelijke en sociale gevolgen

De dwang om deze gevaarlijke drug te gebruiken, zal er vaak toe leiden dat mensen die aan cocaïneverslaving lijden het middel zo vaak gebruiken dat ze ernstige bijwerkingen ervaren die hen emotioneel, fysiek en mentaal treffen. Ondertussen doen ze ook hun dierbaren pijn. Cocaïneverslaving kan leiden tot emotionele trauma’s bij gezinnen, financiële problemen en een reeks complicaties die professionele hulp vereisen om te genezen.

 

Wanneer ben je verslaafd aan cocaïne?

Cocaïneverslaving  wordt vastgesteld op basis van verschillende criteria. Je bent verslaafd aan cocaïne als de gevolgen van het gebruik je dagelijks functioneren belemmeren. Daarnaast ben je de controle over de gewoonte of het middel kwijt. De snelheid waarmee een coke probleem overgaat in een verslaving, verschilt per gebruiker en per context. Het risico op cocaïneverslaving neemt toe als het middel vaker en langer achter elkaar wordt gebruikt.

In de praktijk leidt dit snel tot problemen in het dagelijks leven, op het werk, op school of thuis. Een grote lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid leiden vaak tot mislukte stoppogingen en een gebruik dat steeds verder uit de hand loopt.

 

Hulp om cocaïneverslaving te overwinnen

Hoewel cocaïne zeer verslavend is en een vreselijke vernietiging van iemands leven kan aanrichten, is er hulp. Recovery Mental Healthcare biedt herstel-oplossingen voor mensen die aan cocaïneverslaving lijden; van intramurale zorg tot ambulante ondersteuningsgroepen. Cocaïneverslaving kan tot het verleden behoren als iemand bereid is om hulp te zoeken en te aanvaarden wanneer die wordt aangeboden.

Ben jij of is iemand in je omgeving verslaafd aan cocaïne? Met een team van specialisten op het gebied van verslavingszorg biedt Recovery Mental Healthcare hulp en advies. Je kunt ons bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.

Krijg hulp!

Bel ons

085-8200 900