Verslavingsproblematiek is aan de orde van de dag. Cijfers van IVZ (Stichting Informatie Voorziening Zorg) tonen aan dat in ons land twee miljoen mensen kampen met een verslaving. Het gaat in 1.677.363 gevallen om middelen die legaal zijn te verkrijgen, waaronder: tabak, alcohol, pijnstillers en medicijnen. Er zijn meer mannen dan vrouwen verslaafd. Verslaving is een hersenziekte waarbij meerdere hersengebieden een belangrijke rol spelen bij het ontstaan. Iemand kan verslaafd raken aan een specifieke gewoonte zoals gamen, gokken en seks of aan middelen zoals drank en drugs. Een verslaving kan leiden tot sociaal-maatschappelijke, psychische en lichamelijke problemen en kan iemands leven uiteindelijk compleet verwoesten. Dat is bijvoorbeeld zo als je verslaafd bent aan drank, cannabis, cocaïne, 3-MMC of GHB.
Ook het gebruik van lachgas als drug komt steeds vaker voor. Lachgasverslaving is een wijdverbreid probleem onder jongeren en ook in de party- en swingersscene raken steeds meer mensen verslaafd aan het middel. Dit blog geeft antwoord op de vraag: wat doet lachgas? Daarnaast gaan we in op de behandeling van een lachgasverslaving.
Wanneer is sprake van een verslaving?
Er is sprake van een verslaving als je lichamelijk of psychisch niet meer zonder een gewoonte of middel kunt. Daarnaast heb je steeds meer nodig om tot het hetzelfde effect te komen. Je denkt voortdurend aan het verkrijgen en het gebruiken van het middel en geeft belangrijke dingen op om bezig te kunnen zijn met een gewoonte of middel. Er treden ontwenningsverschijnselen op wanneer je niet gebruikt, zoals bij lachgas het geval kan zijn. Veel mensen gebruiken dit geur- en kleurloze gas dat is bedoeld als drijfgas voor slagroomspuiten op recreatieve basis. Maar sommige gebruikers merken dat het moeilijk is om ermee te stoppen en voelen de sterke drang (craving) om meer en opnieuw van het gas te gebruiken. Zorgwekkende signalen die aantonen dat je ernstig verslaafd kunt raken aan lachgas. Het probleem wordt gekenmerkt door zowel geestelijke als lichamelijke afhankelijkheid.
Wat zijn de effecten van lachgas?
Als je lachgas inhaleert, ervaar je vrijwel direct allerlei effecten zoals een korte roes die ongeveer één tot vijf minuten duurt. Het lijkt een beetje op dronkenschap en geeft je een gevoel dat je je bewustzijn bijna verliest. Het gas draagt de naam lachgas omdat sommige mensen ervan moeten lachen. Mensen die het middel gebruiken, geven aan dat beelden en geluiden op een andere manier binnenkomen. Verder ervaren zij een licht gevoel in het hoofd, merken ze dat hun spieren ontspannen en voelen ze geen pijnprikkels. Bij snelle inname of een hoge dosering kunnen ook hallucinaties optreden, waarbij je dingen hoort of ziet die er in werkelijkheid niet zijn. Mensen met een laag vitamine B12-niveau en jonge en onervaren gebruikers, zijn het meest gevoelig voor de schadelijke effecten zoals: bloedarmoede, tintelingen en een doof gevoel in de benen en armen, vergiftiging van het zenuwstelsel, zenuwschade in het ruggenmerg en verlammingsverschijnselen.
Verslavingszorg bij een verslaving aan lachgas
Heb jij moeite om met het gebruik van lachgas of een andere drug te stoppen? Of merk je dat iemand in je naaste omgeving is verslaafd aan een middel of een gewoonte? Bij Recovery Mental Healthcare ben je aan het juiste adres voor hulp en advies bij iedere vorm van verslaving. Samen met ons team van specialisten beslissen we samen met jou en je naasten welk soort behandeling geschikt is om jouw leven weer op orde te krijgen. De herstelprogramma’s variëren van detoxificatie (ontgiften) en klinische behandelingen tot dagbehandelingen en familieprogramma’s.
Je kunt ons bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.