Alcoholverslaving: toenemend probleem onder vrouwen

Vrouw met alcoholverslaving

Vaak wordt alcoholverslaving gezien als een mannenprobleem. De cijfers over het alcoholgebruik onder mannen bevestigen dit. Mannen drinken twee keer zoveel als vrouwen en hebben er drie tot vier keer zo vaak problemen mee. Het alcoholgebruik onder vrouwen is in de laatste jaren echter sterk toegenomen. Met name onder hoogopgeleide, werkende vrouwen boven de veertig is het problematisch alcoholgebruik met bijna vijftig procent gegroeid en de verwachting is dat deze alarmerende trend zich zal verder doorzetten.

Wat vertellen de statistieken over alcoholgebruik bij vrouwen?

De Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) in samenwerking met het RIVM toont cijfers over het alcoholgebruik onder volwassen vrouwen (geen of weinig alcohol drinken, wel eens alcohol drinken, overmatig drinken en zwaar drinken) en de verschillen tussen mannen en vrouwen:

  • In 2021 heeft 72,7 procent van de volwassen vrouwen (18+) in het afgelopen jaar wel eens alcohol gedronken;
  • Ruim de helft van de vrouwen (53,2 procent) voldeed aan het drinkadvies van de Gezondheidsraad: geen alcohol drinken of niet meer dan een glas alcohol per dag;
  • In 2021 werd overmatig drinken gerapporteerd door 6,0 procent van de vrouwen;
  • Door 7,4 procent van de vrouwen werd zwaar drinken gerapporteerd.

Door welke oorzaken zijn vrouwen meer zijn gaan drinken?

Vrouwen gebruiken alcohol vaak om andere redenen dan mannen. Waar mannen vaak starten met drinken uit gezelligheid, beginnen vrouwen met drinken door spanningen in hun relatie, door het combineren van werk en gezin of stress vanwege de vele zorgtaken. Ook mannen drinken alcohol om spanningen te onderdrukken, maar daarbij gaat het in de regel om beroepsgebonden stress. De buitenwereld verwacht veel van de vrouw en vrouwen moeten veel van zichzelf. De ideale vrouw en moeder zijn, goede prestaties op het werk leveren en ook tijd vrijmaken voor sociale contacten en sport. Verder zorgen vrouwen vaak ook voor hun ouders en eventuele schoonouders. Vrouwen staan vaak veel klaar voor de mensen om hen heen en daardoor hebben ze de neiging zichzelf compleet weg te cijferen.

Dempen van intermenselijke spanningen

Vrouwen drinken dus vaak om intermenselijke spanningen in hun naaste omgeving te dempen. Alcoholverslaving is een gevaar dat op de loer ligt als een vrouw gaat drinken om te kunnen voldoen aan alle eisen die de omgeving voor hun gevoel aan hen stelt. Een crisis in het persoonlijke leven – zoals het verlies van een baan, het overlijden van een dierbare of een echtscheiding – vergroot tevens de kans op een alcoholverslaving.

Alcoholgebruik bij vrouwen: een verborgen probleem

Drinken blijft bij vrouwen vaak een verborgen probleem omdat een alcoholverslaving vaak gepaard gaat met schaamte en schuldgevoelens. Vrouwen drinken meer verborgen, alleen en vooral thuis. Ook doen ze eerder moeite om hun drankgebruik te verbergen. Het alcoholprobleem wordt verder versneld doordat de schaamte een belemmering vormt om hulp te vragen. Bovendien worden vrouwen met een alcoholverslaving door de buitenwereld vaak harder veroordeeld dan mannen. Dit maatschappelijke taboe maakt het nog moeilijker om met een alcoholverslaving naar buiten te komen. Daardoor ondervinden met name moeders relatieproblemen, lijden zij vaker aan depressies en lijden ze onnodig lang.

Vrouwen met een alcoholverslaving gebruiken vaker medicijnen

Het is tevens een opvallende trend dat vrouwen met een alcoholverslaving ook vaker medicijnen gebruiken dan mannen. Dit komt waarschijnlijk doordat vrouwen eerder naar de huisarts gaan met problemen die aan alcoholgebruik zijn gerelateerd, zoals stressklachten en slaapproblemen, zonder daarbij het drankgebruik te vermelden. Zonder van het drankprobleem af te weten – dat naar alle waarschijnlijkheid juist de veroorzaker van de klachten betreft – schrijft de huisarts hen vervolgens medicatie voor om die klachten te verhelpen.

Welke gevolgen heeft alcoholmisbruik onder vrouwen?

Vrouwen zijn gevoeliger voor de negatieve effecten van alcohol dan mannen. Ze zijn bijvoorbeeld sneller dronken dan mannen. Door hun kleinere volume lichaamsvocht en lagere lichaamsgewicht is de alcoholconcentratie in het bloed snel hoger. Een zelfde hoeveelheid alcohol verdeelt zich bij vrouwen over gemiddeld 36 liter lichaamsvocht, terwijl dat bij mannen ongeveer 42 liter is. Vrouwen zijn dus sneller onder invloed van alcohol. Omdat er minder enzymen worden aangemaakt, breekt het vrouwenlichaam de alcohol minder makkelijk af. De lever en de hersenen wordt sneller aangetast en ze krijgen eerder dan mannen al vroeg te maken met levercirrose en alcoholische hepatitis. Bij vrouwen met een alcoholverslaving komen meer angststoornissen en zelfmoordpogingen voor. 

Een ontregelde menstruatie en een verhoogde kans op een miskraam of het foetaal alcoholsyndroom bij drinken tijdens de zwangerschap, behoren tot de typische vrouwelijke gevolgen van alcoholmisbruik. Ook zijn er aanwijzingen dat alcoholmisbruik het ontstaan van borstkanker bevordert.

Herstelprogramma’s voor alcoholverslaving

Herken jij jezelf in de bovengenoemde verslavingsproblematiek? Bij Recovery Mental Healthcare helpen we je op een medisch verantwoorde, persoonlijke en betrokken manier met de behandeling van je alcoholverslaving. Samen met jou, je naasten en ons team van specialisten kijken we welk herstelprogramma voor jou het meest geschikt is. Daarbij focussen we ons op het creëren van een platform waar jij je op je gemak voelt en opnieuw balans in je leven kunt vinden. Naast de alcoholverslaving kijken we ook naar de onderliggende oorzaken, ofwel factoren die bepaalde patronen in je gedrag aanwakkeren. Onze specialisten werken samen met ervaringsdeskundigen, coaches en experts om je gespecialiseerde behandelingen aan te bieden die je in het dagelijks leven goed kunt toepassen.

Herstellen van een alcoholverslaving doe je niet alleen. Wij bieden je graag professionele hulp. Met een multidisciplinair team van specialisten op het gebied van verslavingszorg biedt Recovery Mental Healthcare hulp en advies. Je kunt ons bereiken op nummer: 085 – 8200 900 of administratie@recoverymhc.nl.